BEGIN MET JUICHEN

14 september 2016 15:00

BEGIN MET JUICHEN
“Breed jongens, toe nou, breed houden dat veld, breeeeed.” De Trainer-Leider loopt hoofdschuddend langs de kant, terwijl zijn team een aanval probeert op te zetten. Hij is trainer van Onder 13 uit Fanatiek land, Bloed fanatiek. Deze week had hij weer zo hard getraind op de looplijnen en voorzetten, maar die gastjes vertikken het gewoon. Nu staan ze weer met 2-0 achter.
“Charley! In godsnaam. Charley!!! Kom op. Voor de goal ermee. Nee joh, verdomme.” De Trainer-Leider maakt een wegwerpgebaar en fluit op zijn duim en wijsvinger. 'Kom maar, ja jij', gebaart de trainer. Charley komt boos aanlopen. “Nee Charley, we hebben die voorzetten niet zo afgesproken. Je luistert gewoon niet. Dan is het wisselen.” De stem van de Trainer-Leider dreunt alweer over het veld, als Charley nog een advies uit het publiek krijgt toegebeten: “Leer die bal toch eens afspelen jongen, je staat niet alleen op het veld.”
Nooduitgang
Je zou als kind maar hebben besloten om te gaan voetballen in Nederland, dan vraag je je toch binnen no time af waar de nooduitgang is? Op zoek naar een sport waar trainers relaxt hun team observeren en ouders op een normale manier naar een jeugdwedstrijd komen kijken en niet, zoals zo vaak in het voetbal, een compleet eigen leven leiden. Bij een club uit het oosten van het land kwam ik zelfs borden tegen met een oproep voor de bezoekers van jeugdwedstrijden om zich te gedragen:
Bedenk u alstublieft
U kijkt hier naar kinderen
Het is (maar) een spel
Leiders/trainers zijn vrijwilligers
Scheids- en grensrechters zijn ook mensen
Dit is niet de Eredivisie/Champions League
Winnen is bijzaak
Dat geloof je toch niet? Dat we zover in het voetbal zijn gekomen dat vaders en moeders uitleg krijgen hoe ze naar een jeugdwedstrijd moeten kijken. Ouders begrijpen kennelijk niet meer dat winnen bijzaak is.
Kinderen leren veel meer door hun eigen keuzes te maken en niet constant te horen krijgen wat ze moeten doen met de bal. Ook de meeste trainers en Leiders in het land behoren zich dat veel beter te beseffen. Maar ondanks de goede bedoelingen, worden acht op de tien jeugdtrainers en jeugdcoaches bevangen door de voetbalkanten van het trainersvak. Ze leren de kinderen het liefst hoe je een bal schiet, een wedstrijd benadert, speelplannen maakt, je positie vasthoudt, tackelt, taken netjes uitvoert en voor de winst gaat. Het schiet door.
Positief coachen
Kinderen leren zichzelf voetballen. Regelen het onderling. Goede trainers en leiders zouden zich hoofdzakelijk bezig moeten houden met de manier waarop je met kinderen omgaat. Hoe je ze positief raakt en coacht. Individueel en in de groep. Zodat ze opgaan in het spel, plezier maken.
Diezelfde trainer en leider betrekt bovendien de vaders en moeders in het proces. Samen zijn ze namelijk verantwoordelijk voor de sfeer. En dat stopt voor ouders bij het geven van aanwijzingen en begint bij juichen. Daarom gaat de KNVB trainers en coaches beter ondersteunen. Vanaf volgend seizoen is er een nieuwe lijn trainerscursussen waarin het spelplezier van kinderen helemaal voorop staat. Eindelijk! En deze trainer of leider heeft alvast een uitnodiging ontvangen.
Met sportieve groet,